Frågor och Svar

1. Hur får jag bästa möjliga mätresultat.

När du går från trädet, håll kameran upprätt (inte riktat rakt ner mot marken). Gå ungefär lika långt från trädet som trädets höjd. Det är viktigt att du ser toppen tydligt från mätpunkten.  

2. Jag ser inte trädets rot när jag står en bit från trädet, hur ska jag göra?

Om du inte ser trädets rot, sikta en bit nedanför den röda markeringen om du markerat stammen. 

3. Är det någon skillnad i resultat mellan olika telefonmodeller?

Arboreal använder telefonens kamera och interna sensorer. Vi har sett att nyare telefoner har kameror som är ljuskänsligare och fungerar bättre i mörkare miljöer. Vi har fått bra mätvärden på höjd från alla modeller som vi stödjer, men tycker att vi fått lite sämre från iPhone 6S som är den äldsta modellen.

. Vilka telefon måste jag ha?

Arboreal Trädhöjd använder AR-teknik som kräver följande telefoner: Iphone SE, 6S, 7, 7 +, 8, 8 +, X, Xs, Xs Max eller XR. Appen fungerar också på Ipad Pro 9,7″ – 12,9″ och Ipad 9,7″ (femte och sjätte generationen) men den är inte anpassad till skärmstorleken.

5. Hur fungerar det egentligen?

Appen skapar en 3D-miljö med hjälp av kamerans telefon och interna sensorer. Användaren markerar trädets position och går ett lämpligt avstånd från trädet, sedan används vinkelmätning för att bestämma trädets höjd. Sensorerna på moderna telefoner är otroligt bra. 

6. När fungerar den sämre?

När solen har gått ner och det har blivit mörkt, när du mäter ett ensamt träd på en yta som saknar struktur (exempelvis snöfält) och när det är riktigt kallt eller regnigt så är det inte skönt att röra skärmen med fingrarna. Sammanfattningsvis så sammanfaller de tillfällena med när det inte är så roligt att vara i skogen :-).

7. Varför finns den bara för Iphone?

Arboreal har valt att inledningsvis bara utveckla den för Iphone för att minska utvecklingskostnaden och kalibreringskostnaden. Det har gjort att utvecklingstiden minskat rejält. Dessutom finns det fler Iphone-enheter i Sverige som stöder tekniken än enheter med Android.  Vi kommer att utveckla en version för Android och om den håller tillfredställande kvalitet så kommer vi att släppa den under sommaren 2019.

8. Hur bra blir mätningen?

Vi har gjort 50 mätningar på objekt med kända höjder (master och flaggstänger). Vi har ett medelfel på under 2 % (RMSE). Det innebär att du i vanliga fall hamnar inom 3-4 dm från den riktiga höjden, men i vissa fall kan det bli mer. För att få bra resultat följ anvisningarna i svaret längst upp.

Om du har frågor eller behöver hjälp – kontakta johan@arboreal.se