Allt började med en kraschad drönare

Allt började med en kraschad drönare

För fem år sedan fick jag låna en drönare. Jag ville se vad man kunde använda den till i skogen. Rätt snabbt upptäckte jag möjligheten att få ut 3D-data från skogen man flög över genom att låta en dator jämföra bilder som tagits. Tyvärr var det rätt krångligt och tog mycket tid att få fram vettigt data.

 

 På den tiden var inte heller drönarna speciellt bra och en blåsig dag så tappade jag kontrollen över farkosten och jag såg med skräck hur den drev allt längre bort från synfältet och spänningen i batteriet slutade försörja motorerna på drönaren. Drönaren hade kraschat och så även min förhoppning om ett enkelt sätt att samla in data.

 

Men en tanke hade växt fram, skulle det inte gå att använda samma teknik utan att behöva skicka upp något i luften? Jag tog min telefon och tog en massa bilder och sammanfogade dem i datorn och trädens stammar syntes tydligt och jag kunde mäta deras diameter. Det var dock fortfarande väldigt tidsödande och inget som skulle gå att använda praktiskt. Spola nu snabbt fram tiden till hösten 2017, då släpper först Apple och sedan Google AR-tekniken både iOS och Android. Plötsligt kan 3D-miljöer processas i realtid och något som tidigare tog minuter var plötsligt tillgängligt sekundsnabbt. 

 

Tänk att kunna lämna sina manuella skogsverktyg bakom sig och ha allt med sig i sin telefon! Arboreals resa hade nu startat.

 // Johan Ekenstedt